iamistanbul.tv yelken sporu hakkında bilinmeyenleri takipçileri için araÅŸtırdı.
Yelken sporu, karar verme yetisini güçlendiren eÄŸlenceli, sıradışı ve yaratıcı daha çok deniz üzerinde satranç oynamaya benzer bir spordur.
Yelken Nedir?
Yelken özel bir kumaÅŸtan yapılır. Bu kumaÅŸ ne çok sert ne de çok yumuÅŸak olmalıdır. Bu kumaşın en önemli özelliÄŸi çok saÄŸlam ve biraz esnek yapıda olmasıdır. Ayrıca yelken dümdüz deÄŸildir. Her yelkene özel bir tor (derinlik) verilerek yelken üç boyutlu hale getirilir. Fakat yelken özellikle rüzgâr ve denizin yıpratıcı etkilerinden eskir. Her yelkenli kullanma koÅŸullarına göre ilk zamanki formunu yavaÅŸ yavaÅŸ kaybeder.
Yelken sporu;
Her yaÅŸtan ve herkesin yapabileceÄŸi ender sporlardan biridir. Performansa göre yapılan, yarışın ön planda tutulduÄŸu tekneler de vardır, gezi ve dinlenme amacıyla yapılmış tekneler de. Bu nedenle pekçok çeÅŸit yelkenli tekne vardır. (Optimist, Laser, Pirat, Katamaran, vs.)
Yelken sporu, karar verme yetisini güçlendiren eÄŸlenceli, sıradışı ve yaratıcı daha çok deniz üzerinde satranç oynamaya benzer bir spordur.
Türkiye Yelken Federasyonu
Ülkemizde 1850 senelerinde ilk filizlerini veren yelken sporu, dönemin Büyükada, Moda ve YeÅŸilköy sahillerindeki kulüplere baÄŸlı yat sahiplerinin aralarında yaptığı yarışlar ile baÅŸlar. 1914-1923 seneleri arasında, çeÅŸitli savaÅŸlar nedeni ile durulan yelken faaliyetleri 1923 senesinde Yelken, Kürek ve Yüzme dallarını kapsayan Su Sporları Federasyonu’nun kurulması ile tekrar güncelleÅŸmiÅŸtir. 1957 senesinde Yelken branşı Su Sporları Federasyonu’ndan ayrılarak 25 Mayıs 1957’de Türkiye Yelken Federasyonu resmen kurulmuÅŸtur. Ancak Türkiyenin 1907 senesinde kurulmuÅŸ olan Uluslar Arası Yat
Yarış BirliÄŸine üyeliÄŸi çok daha önce, 1932 gerçekleÅŸmiÅŸtir. Uluslararası Birlik ise, diÄŸer spor teÅŸkilatları düzenlemelerine uyarak, 1996 senesinde adını Uluslararası Yelken Federasyonu olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir.
Yelken sporunun icrasını düzenleyen kural ve gelenekleri dünyada Uluslararası Yelken Federasyonu, ülkemizde de BaÅŸbakanlık Gençlik ve Spor Genel MüdürlüÄŸü bünyesindeki Türkiye Yelken Federasyonu yürütür. Federasyon yapısını genelde BaÅŸkan, Yönetim Kurulu, Merkez Hakem Komitesi, Teknik Kurul, Sınıf Sekreterlikleri, EÄŸitim Kurulu Organizasyon Komitesi, SaÄŸlık Kurulu ve Hukuk Kurulu ile İllerde İl Yelken Temsilcisi, İl Tertip Komitesi İl Hakem Kurulu ve Yelken Kulüpleri ve Yönetim teÅŸkil eder.
Amaç Yelken Sporunu tanıtmak, geliÅŸtirmek ve yaygınlaÅŸtırmaktır.
Bu doÄŸrultuda Yelken Federasyonu, İl Temsilcilikleri ve Yelken Kulüpleri yelken okulları açar, çeÅŸitli sporcu,Milli Takım ve eÄŸitim kampları düzenler, sporcu ve hakem eÄŸitim seminerleri yapar, Uluslararası platformda ülkemizin her konuda en iyi ÅŸekilde temsil edilmesini temin eder.
Ülkemizde Yelken Federasyonu tarafından tescil edilmiÅŸ yelkenli tekne sınıfları vardır. Bunlar Olimpik kategoride; Laser, 470, Finn, RS:X ve Olimpik olmayan kategoride Optimist, 420, Pirat, Techno293, Dragon, Yat ve Radyo Kontrollü Yat sınıflarıdır.

